De Sibeer

De siberische kat

Deze grote kat heeft lang in Rusland in zijn oorspronkelijke omgeving geleefd. Hij stamt misschien af van kruisingen tussen gedomesticeerde katten die naar Siberie en Oekraine meegebracht waren, met plaatselijke wilde katten. Zijn dichte, isolerende vacht heeft zich door het strenge klimaat des te meer ontwikkeld.

Mussa, een rood witte tabby poes, en de kater Tima, gekocht in Sint-Petersburg, kwamen in 1987 in Berlijn. Hans en Betti Schulz hebben in hun cattery, Newski, de eerste Siberische katten gefokt.

In 1990, waren een vijftiental dieren in West-Europa geregistreerd. De siberische kat komt in Frankrijk sind 1991 voor. In 1997 werd ze door de F.I.Fe erkend. E. Terrell importeerde in 1990 in haar cattery “Starpoint” in de Verenigde Staten de eerste vertegenwoordigers van dit ras.

De T.I.C.A die het ras erkende, heeft in 1998 een rasstandaard opgesteld. Buiten Oost-Europa en de Verenigde Staten komt dit ras weinig voor.

Karakter van de Sibeer

Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter is de Sibeer toch sociaal met soortgenoten.

Speels, graag in het gezelschap van kinderen. Aanhalig, erg gehecht aan zijn baas. Zachte stem, rustiek, een goed klimmer, houdt van water, een goed springer. Hij heeft ruimte nodig voor zijn psychisch evenwicht. Om een mooie vacht te verkrijgen moet het dier buiten kunnen leven. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar. Zijn verzorging is makkelijk om dat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstelbeurt. Gedurende de rui die overvloedig is in de lente, zal men hem echter dagelijks moeten borstelen.

20181010_110728[1]

Omschrijving

Algemene kenmerken

Zeer groot, compact, massief, zwaar. Krachtige en opvallende spieren. Gewicht: 4,5 tot 9 kg. Meer gedrongen dan de Main Coon; met een rondere kop dan die van de Noorse Boskat.

20181129_152459[1]

Omschrijving

20180914_144932[1]

Omschrijving

Het uiterlijke kenmerk van de Sibeer

KOP
Middelgroot, breed en diehoekig, met afgeronde lijnen.De bovenzijde van de kop is vlak. Het voorhoofd lichtjes gebogen. De wangen zijn niet opvallend of uitstekend.

OREN
Matig breed, afgeronde toppen, De beharing is kort aan de buitenzijde, lang aan de binnenzijde van de oorschelp.

OGEN
Groot, bijna rond, ver uit elkaar staand, lichtjes schuin geplaatst. Traditionele kleur bij de volwassen dieren: groen tot geel, blauw voor de colourpoints. Geen relatie tussen de kleur van de ogen en van de vacht.

LICHAAM
Compact, middellang. Lange, lichtjes gebogen rug. Goed afgeronde borst. Stevige botten en spieren.

POTEN
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Zwaar beendergestel, goed gespierd. Grote ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

STAART
Middellang, breed aan de basis, flink en dicht behaard

VACHT
Halflang tot lang, dicht, vettig, waterafstotend. Biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou. Stugge bovenvacht. Lange haren op de borst, iets korter op de schouders en een deel van de romp. Lange weelderige kraag. Dichte ondervacht. Alle klassieke kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan behalve chocolate en lilac.

De colourpoint dieren worden NEVA MASQUARADE genoemd.

HYPO-ALLEGEEN
De Sibeer heeft een hypo-allergene vacht. Wat inhoud dat dit ras minder het FEL d1 eiwit uitscheidt. De katten-allergie bij mensen wordt vermoedelijk hoofdzakelijk veroorzaakt door het Fel d1 eiwit. Fel d1 wordt uitgescheiden door talg en speekselklieren en de door de kliertjes rond de anus van de kat. Door zich te wassen verspreiden katten het allergeen over de vacht. Het is belangrijk om te beseffen dat er alleen sprake is van verminderde uitscheiding!! Voordat u zou overwegen om een sibeer in huis te nemen is het essentieel om dit eerst goed te testen.